header image
header image

Podcast - På blodigt allvar

Varmt välkomna till ”På blodigt allvar”. Podden där hematologiteamet på Bristol Myers Squibb samtalar med aktuella gäster om ämnen som berör svensk cancersjukvård, med särskilt fokus på utvecklingen inom hematologi.

20. Studiesnack: JAKARTA

Längd: 15:44 minuter / Publicerad: 2023-06-28

Vad passar bättre att inleda sommaren med än ett avsnitt Studiesnack. Denna gång gästas vi av vår medicinska BMS kollega Helena Rybiczka, som går igenom Jakarta och Jakarta2 studien, där Inrebic (fedratinib) har studerats hos patienter med sjukdomsrelaterad splenomegali eller symtom hos vuxna patienter med primär myelofibros (MF), post-PV (polycytemia vera) MF eller post-ET (essentiell trombocytemi) MF som är JAK hämmarnaiva eller har behandlats med ruxolitinib.

Lyssna på avsnittet för att få en kortfattad sammanfattning av dessa två kliniskt betydelsefulla studier.

▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Hela minitexten för Imnovid finns längre ner på sidan.
Klicka här för att läsa texten

2010-SE-2300001, juni 23

19. Kliniska prövningar – Med Susanne Hedenstedt

Längd: 31:16 minuter / Publicerad: 2023-02-20

I dagens avsnitt av På Blodigt Allvar gör vi en djupdykning ner i området ”kliniska prövningar”, och detta gör vi tillsammans med dagens gäst tillika BMS-kollega, Susanne Hedenstedt.

Susanne, som är sjuksköterska i grunden, arbetar på BMS avdelning för kliniska prövningar. Tillsammans kommer vi prata om varför det är så viktigt med en välfungerande klinisk prövningsverksamhet i Sverige, på vilket sätt kliniska prövningar moderniseras i samband med digitaliseringen av vården men även framtid och hur vi kan arbeta för att säkra till gången till nya kliniska prövningar framöver och därmed tillgången till nya behandlingar.

Vad är det bästa med ditt jobb?: Vi är många som har anhöriga eller bekanta som drabbats av svåra sjukdomar. Det bästa med mitt jobb är att få medverka till att nya behandlingar tas fram för flera av dessa sjukdomar samt att få driva innovativa patientfokuserade projekt!

NO-SE-2300002, februari 2023

18. Min Vårdplan – Med Jennie Jackson

Längd: 17:35 minuter / Publicerad: 2023-01-27

I dagens avsnitt av På Blodigt Allvar gästas vi av Jennie Jackson, Ordförande i Nationell arbetsgrupp för ”Min Vårdplan Myelom” på RCC, som berätta för oss om RCCs nya satsning i att ytterligare driva digitalisering inom vården. Detta är en satsning som görs för att öka tillgängligheten till information för patienterna och är ett av många verktyg för att främja likvärdig vård i hela landet. Lyssna på avsnittet för att höra Jennie berättar mer om Min Vårdplan och hur du som vårdpersonal enkelt kan komma igång att använda det.

Tre snabba:

  • Skidsemester eller Solsemster? Solsemester! Min kropp går på solenergi
  • Storstad eller landet? Landet! För naturen och lugnet
  • Film eller serier? Serier! Kvaliteten på tv-serier nuförtiden är ju som bra filmer men fler timmar av underhållning

HE-SE-2300003, januari 2023

17. Studiesnack: CARAVAGGIO

Längd: 07:59 minuter / Publicerad: 2022-12-09

Vårt mycket uppskattade koncept Studiesnack är nu tillbaka.
Denna gång handlar det om Caravaggio- studien, en studie där effekt och säkerhet för faktor Xa- hämmaren Eliquis (apixaban) jämfört med dalteparin hos patienter som drabbas av venös tromboembolism (VTE) vid samtidig cancersjukdom har undersökts.

Lyssna på avsnittet för att höra Linda Brovall och Linda Pilerud från BMS berätta mer om studien.

Hela minitexten för Eliquis finns längre ner på sidan.

Referens: Agnelli et al, N Engl J Med 2020; 382:1599-1607 Recidiv VTE p <0.001 for ”non-inferiority” p <0.09 for ”superiority” Allvarlig blödning p = 0,60

432-SE-2200114, dec 2022

16. Riskminimerande utbildningsmaterial – Med Hanna Sagelius

Längd: 07:59 minuter / Publicerad: 2022-11-10

I detta avsnitt får vi höra Hanna Sagelius från BMS avdelning för läkemedelssäkerhet. Här jobbar man för säker läkemedelsanvändning genom att monitorera och analysera risker med våra läkemedel, samt hur dessa risker kan minimeras. I detta avsnitt kommer vi fokusera på det riskminimerande materialet som kallas för Utbildningsmaterial. Varför finns detta material? Vilka krav finns från Läkemedelsverket? Och hur kan dessa material användas för att maximera patientnyttan? Lyssna på dagens avsnitt av På Blodigt Allvar för att få veta mer.

NO-SE-2200006

15. Narrativ medicin fortsättning – Med Valdemar Erling

Längd: 15:55 minuter / Publicerad: 2022-09-19

Beskrivning: Valdemar Erling arbetar till vardags som överläkare på sektionen för hematologi och koagulation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Valdemar är även ordförande för svensk förening för Narrativ medicin, en förening som arbetar för att uppmärksamma samtalen mellan vårdpersonal och patient. Ett område som nu skall testas i läroplanen för läkarstudenter i Göteborg.

Tre snabba:

  • Favoritsport? Schack
  • Vad gör du en ledig dag? Musik och trädgård
  • Jul eller midsommar? Midsomma

NO-SE-2200005

14. Narrativ medicin – Med Valdemar Erling

Längd: 12:40 minuter / Publicerad: 2022-08-29

Valdemar Erling arbetar till vardags som överläkare på sektionen för hematologi och koagulation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Valdemar är även ordförande för svensk förening för Narrativ medicin, ett område som han fördjupat sig i under många år.

Lyssna till Valdemar för att höra hans syn på värdet av att verkligen lyssna på varje enskilds individs unika berättelse.

Tre snabba:

  • Favoritmusikgenre? Musik med texter som berör
  • Vad finns alltid i ditt kylskåp? Iste, sonens favorit
  • Drömsemesterresmål? Beirut, har hört så mycket om staden från mina patienter

NO-SE-2200004

13 – Grundläggande hälsoekonomi – Med Christoffer Holmberg

Längd: 20:57 minuter / Publicerad: 2022-06-20

I dagens avsnitt av På Blodigt Allvar träffar vi Christoffer Holmberg som är hälsoekonom på Bristol Myers Squibb. Vilka olika hälsoekonomiska analyser finns det? Hur mycket påverkar priset av ett läkemedel kostnaden för en behandling? Och vad är en QALY egentligen? Det, och mycket mer, får vi svar på i denna snabbkurs i hälsoekonomi.

Vi avslutar dagens avsnitt med en klassisk “Sant eller Falskt” med ett antal vanligt förekommande påståenden som vi ska reda ut hur de egentligen ligger till.

Lyssna på avsnittet för att höra Christoffer berätta mer om hälsoekonomi.

Tre snabba:

  • Skåne eller Stockholm? Stockholm
  • Hemester eller resa utomlands? Resa utomlands
  • Bada i hav eller i pool? Badar aldrig

NO-SE-2200003

12. En Livskvalitetsstudie på myelompatienter – Med Dorota Knut

Längd: 14:25 minuter / Publicerad: 2022-02-15

Dorota Knut är inte bara överläkare och myelomansvarig på hematologkliniken, NU sjukvården (Trollhättan och Uddevalla) i Västra götalandsregionen, hon är dessutom doktorand vid Göteborgs Universitet. Dorota trivs bäst som kliniker, med patienten i fokus, så när det var dags att ta sig an det forskarprojekt som skall resultera i en doktorsavhandling så var valet inte så svårt. En observationsstudie som studerar hur myelompatienterna mår vid diagnos samt 6 månader efter diagnos pågår nu i Västra Götaland. Lyssna på avsnittet för att höra Dorota berätta mer om sin pågående livskvalitetsstudie.

Tre snabba:

  • Storstad eller Småstad? ​Småstad
  • Läsa bok eller kolla film? Jag gillar både böcker och filmer, men en bra bok kommer alltid att segra.
  • Sommarsemester eller vintersemester? ​Sommarsemester

HE-SE-2200007

11. I Nobelprisets skugga – med Gösta Gahrton

Längd: 12:50 minuter / Publicerad: 2021-12-01

I detta avsnitt kommer Gösta Gharton, professor emeritus i medicin vid Karolinska institutet, tillbaka till podden och berättar om sin tid som medlem och senare ordförande i Karolinska Institutets Nobelkommitté.
Hur går det till när Nobelpristagarna ska utses och finns det några framsteg som gagnat myelompatienterna som varit Nobelprisvärdiga? Det och mycket mer får vi reda på i avsnitt 11 av På Blodigt Allvar.

Gösta har även skrivit boken ”I Nobelprisets skugga” där ett antal förskare presenteras, som tillsammans format den moderna utvecklingen inom medicinområdet. Gösta ger sin egen bedömning av flera medicinska forskare som han anser varit eller är Nobelprisvärdiga, oberoende av om dessa fått Nobelpriset.
Klicka här för att läsa mer Gösta Gahrtons yrkesmemoar och bok.

Tre snabba:

  • Vilket Nobelpris minns du extra väl? – Donald Thomas och Joseph Murrey 1990.  Jag höll talet i konserthuset.
  • Skåne eller Stockholm? – Stockholm för det mesta.  Skåne på sommaren
  • Favoritårstid? – Våren

HE-SE-2100054

9. Studiesnack: ICARIA

Längd: 9:09 minuter / Publicerad: 2021-09-01

Det mycket uppskattade konceptet Studiesnack är tillbaka. Denna gång står ICARIA-studien på schemat, en fas 3 studie där effekt och säkerhet har undersökts för kombinationen isatuximab, Imnovid och dexametason i Revlimidexponerade och refraktära patienter.

Lyssna på avsnittet för att höra vår BMS-kollega Elin Rhöös berätta mer om studien.

▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Hela minitexten för Imnovid finns längre ner på sidan.
Klicka här för att läsa texten

2204-SE-2100007

8. BONUS: Livet som fartygsläkare – med Christer Paul

Längd: 08:18 minuter / Publicerad: 2021-08-09

Nu är sommaren här och vi passar på att släppa ett exklusivt bonusavsnitt med Christer Paul som berättar om hans tid som fartygsläkare på HMS Carlskrona. Livsfarliga maneter, infektioner och vätskebrist är kanske bara några av de utmaningar som man kan ställas inför på de sju haven.

NO-SE-2100010

7. En tillbakablick inom AML – med Christer Paul

Längd: 15:13 minuter / Publicerad: 2021-06-16

I dagens avsnitt av På Blodigt Allvar möter vi Christer Paul, professor i hematologi vid Karolinska Institutet, som kommer att ge oss en 50-årig tillbakablick över utvecklingen inom sjukdomen Akut Myeloisk Leukemi. Med sin långa kliniska- samt forskningsmässiga erfarenhet kommer Christer att belysa några av de viktigaste milstolparna i utvecklingen inom AML. Idag är det På Blodigt Allvar med Christer Paul.

Tre Snabba:

  • Vad gör du helst när du kopplar av – Läser en bok eller Lyssnar på Jazz? Dagtid: Jazz. Nattetid: läser bok. 
  • Trumpet eller Saxofon? Saxofon, i och med att att det är det instrument som sägs mest likna den mänskliga rösten.
  • Segling i Sverige eller i Medelhavet? Det beror på årstiden, men ingenting slår segling i Stockholms skärgård en sommardag.

HE-SE-2100035

6. Premiär för Studiesnack: OPTIMISMM

Längd: 10:21 minuter / Publicerad: 2021-05-25

Nu lanserar vi det nya återkommande konceptet ”Studiesnack”, där vi på ett enkelt och strukturerat sätt går igenom kliniska studier med en betydande roll för behandlingen av hematologiska maligniteter. Först ut är OPTIMISMM-studien, en stor fas 3 studie där effekt och säkerhet har undersökts för kombinationen Imnovid + Velcade + dexametason (PVd) i Revlimidexponerade och refraktära patienter.

Lyssna på avsnittet för att höra vår BMS-kollega Christopher Fratta berätta mer om studien.

▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Hela minitexten för Imnovid finns längre ner på sidan.
Klicka här för att läsa texten

2204-SE-2100006

5. Ordnat införandeprocessen – med Harald Borgeke

Längd: 14:18 minuter / Publicerad: 2021-05-07

I dagens avsnitt av På Blodigt Allvar fortsätter Harald att berätta om arbetet kring att göra nya läkemedel tillgängliga på den Svenska marknaden. Denna gång fokuserar vi på Ordnat Införandeprocessen av nya läkemedel, både på en nationell och på en regional nivå.

Är detta lösningen för att säkra en jämlik cancervård i hela Sverige?

3 snabba med Harald:

  • Villa eller Lägenhet? Villa
  • Pizza eller Hamburgare? Burgare
  • Hund eller Katt? Hund

NO-SE-2100008

4. TLVs, NT-rådets och NACs uppdrag – med Harald Borgeke

Längd: 13:38 minuter / Publicerad: 2021-04-15

Harald Borgeke är anställd på Celgene, en del av BMS, och har de senaste 10 åren arbetat med hälsoekonomi inom hälso- och sjukvård och besitter stor kunskap. Han brinner för att göra nya läkemedel tillgängliga för svenska patienter.

3 snabba med Harald:

  • Hemester eller utlandssemester? Hemester
  • Lagsport eller individuellt idrottande? Lagsport
  • Malmö eller Stockholm? Malmö

NO-SE-2300005, mars 2023

3. Nationella vårdprogram med Hans Hägglund

Längd: 07:27 minuter / Publicerad: 2021-03-25

Hans Hägglund berättar i avsnitt 3 om hur RCC strukturerat arbetet med att införa nationella vårdprogrammen i sin strävan att uppnå jämlik vård över landet.

Hur ska man som behandlande läkare förhålla sig till de nationella vårdprogrammen? Hur hålls vårdprogrammen uppdaterade och vilka är utmaningarna?

Det och mycket mer får vi svar på i dagens avsnitt av På Blodigt Allvar.

3 snabba med Hans:

  • Äta ute eller take-away? Ser fram emot att kunna äta ute igen!
  • Dagstidning eller skvallerblaska? Dagstidning
  • Sveriges och Stockholms bästa bastu? Bya-bastun i Kukkolaforsen

HE-SE-2200011 Mar 2022

2. RCCs uppdrag med Hans Hägglund

Längd: 12:30 minuter / Publicerad: 2021-03-02

RCC bildades som en konsekvens av cancerstrategins förslag att bilda Comprehensive cancer centers (CCC) i Sverige. Istället blev de sex regionala cancercentrum (RCC) för att leva upp till de kriterier om jämlik, tillgänglig och god vård, som sattes upp som en del av den nationella cancerstrategin.

Hans har, i sitt uppdrag som ordförande för RCC, arbetat med förankringsarbete och att få ihop helheten, där samtliga aktörer som bland annat myndigheter, vården, intresseorganisationer och läkemedelsindustrin samspelar.

3 snabba med Hans:

  • Sommar eller vinter? – Båda årstiderna har sina fördelar, det viktigaste är tillgången till en bastu
  • Morgonmänniska eller nattuggla? – Nattuggla
  • Kollektivtrafik eller cykel? – Cykel

HE-SE-2200010 Mar 2022

1. Nationella cancerstrategin med Hans Hägglund

Längd: 17:43 minuter / Publicerad: 2021-02-09

Hans är sedan mars 2019 SKR:s nationella cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Hans har haft fokus på att hjälpa vården med det som vården velat ha hjälp med samtidigt som han involverat patienter och närstående för att utveckla cancervården.

3 snabba med Hans:

  • Jobba hemma eller på arbetsplatsen? – Jobba hemma
  • ”All inclusive” resa eller fjällvandra? – Fjällvandra
  • Bastu eller Jacuzzi? – Bastu

HE-SE-2200008 Mar 2022

Eliquis® (apixaban)

Rx. F, B01AF02, Filmdragerade tabletter 5 och 2,5 mg. Indikationer hos vuxna: 1. Profylax av venös tromboembolism (VTEp) efter elektiv höft eller knäledsplastik. 2. Profylax av stroke och systemisk embolism vid icke-valvulärt förmaksflimmer (NVAF) med en eller flera riskfaktorer. 3. Behandling av djup ventrombos (DVT) och lungembolism (LE), Förebyggande av återkommande DVT och LE. Eliquis är kontraindicerat vid: 1. Pågående kliniskt signifikant blödning. 2. Leversjukdom associerad med koagulationsrubbning och kliniskt relevant blödningsrisk. 3. Händelse eller tillstånd som bedöms som en betydande riskfaktor för större blödning. 4. Samtidig behandling med något annat antikoagulantium såsom ofraktionerat heparin (UFH), lågmolekylärt heparin, heparinderivat, orala antikoagulantia förutom vid särskilda omständigheter under byte av antikoagulationsbehandling, då UFH ges i doser nödvändiga för att bibehålla en central ven- eller artärkateter öppen eller då UFH ges under kateterablation för förmaksflimmer. Eliquis rekommenderas ej vid CrCl <15 ml/min, till patienter i dialys, med hjärtklaffprotes eller till patienter med befintlig eller tidigare trombos som har fått diagnosen antifosfolipidsyndrom. Eliquis rekommenderas ej vid allvarligt nedsatt leverfunktion. Enligt SPC 25 maj 2023.
För fullständig information och pris se fass.se.
Bristol Myers Squibb, Tel. 08-704 71 00, www.bms.com/se, Pfizer AB, Tel. 08-550 52 000, www.pfizer.se.


▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning

Inrebic® (fedratinib), proteinkinashämmare, L01EJ02. Rx (F)

Begränsningar: Subventioneras endast för patienter som har intermediärrisk-2 eller högrisk myelofibros och som är Januskinas (JAK)-hämmarnaiva.

Indikation: ;Behandling av sjukdomsrelaterad splenomegali eller symtom hos vuxna patienter med primär myelofibros, post-polycytemia vera myelofibros eller post-essentiell trombocytemi myelofibros som är Januskinas (JAK)-hämmarnaiva eller har behandlats med ruxolitinib. Inrebic® är kontraindicerat vid graviditet. Fall av allvarlig och dödlig encefalopati, inklusive Wernickes, har rapporterats och tiaminnivåer och nutritionsstatus ska utvärderas innan behandlingen inleds. Behandling ska inte inledas hos patienter med tiaminbrist. Övervakning av tiaminnivåer, fullständig blodkroppsräkning, leverfunktion, amylas- och lipasnivåer samt kreatininnivåer rekommenderas under behandlingen. Allvarliga kardiovaskulära händelser har rapporterats liksom tromboser och sekundära maligniteter. Se produktresumén för mer detaljerad information. Vid samtidig administrering av Inrebic® i kombination med andra läkemedel kan utsättning och/eller dosjusteringar samt extra övervakning krävas. För samtliga interaktioner, se produktresumén.

Fall av allvarlig och dödlig encefalopati, inklusive Wernickes, har rapporterats och tiaminnivåer och nutritionsstatus ska utvärderas innan behandlingen inleds. Behandling ska inte inledas hos patienter med tiaminbrist. Övervakning av tiaminnivåer, fullständig blodkroppsräkning, leverfunktion, amylas- och lipasnivåer samt kreatininnivåer rekommenderas under behandlingen. Allvarliga kardiovaskulära händelser har rapporterats liksom tromboser och sekundära maligniteter. Se produktresumén för mer detaljerad information.

Vid samtidig administrering av Inrebic® i kombination med andra läkemedel kan utsättning och/eller dosjusteringar samt extra övervakning krävas. För samtliga interaktioner, se produktresumén.
Förpackningar: Hårda kapslar 100 mg.
För fullständig information och pris se fass.se Texten är baserad på produktresumé 23 februari 2023.

Bristol Myers Squibb, tel. 08-704 1 00, www.bms.com/se


▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning

Imnovid® (pomalidomid), Rx, F, hårda kapslar, 1, 2, 3, 4 mg

ATC kod: L04AX06. Farmakoterapeutisk grupp: Immunsuppressiva medel, Övriga immunsuppressiva medel. Behandlingen måste inledas och övervakas under överinseende av läkare med erfarenhet av behandling av multipelt myelom.

Indikation: Imnovid i kombination med bortezomib och dexametason är indicerat vid behandling av vuxna patienter med multipelt myelom som har fått minst en tidigare behandlingsregim, inkluderande lenalidomid. Imnovid i kombination med dexametason är indicerat vid behandling av vuxna patienter med recidiverande och refraktärt multipelt myelom som har fått minst två tidigare behandlingsregimer, inkluderande både lenalidomid och bortezomib, och som har uppvisat sjukdomsprogression efter den senaste behandlingen.

Kontraindikationer: Graviditet. Fertila kvinnor, såvida inte alla villkor för graviditetspreventionsprogrammet har uppfyllts. Manliga patienter som inte kan följa eller uppfylla de erforderliga åtgärderna avseende graviditetsprevention. Överkänslighet mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne.

Varningar och försiktighet: Pomalidomid får inte tas under graviditet eftersom en teratogen effekt förväntas. Pomalidomid är strukturellt besläktat med talidomid. Talidomid är en aktiv substans som har teratogena effekter hos människa och orsakar allvarliga, livshotande fosterskador. Villkoren i graviditetspreventionsprogrammet måste vara uppfyllda för samtliga patienter, om det inte finns tillförlitliga bevis för att patienten inte är fertil. Pomalidomid förekommer i human sädesvätska under behandling, även hos steriliserade män. Patienter ska övervakas avseende hematologiska biverkningar, i synnerhet neutropeni. Läkare ska observera patienter avseende tecken på blödning, inklusive näsblod, särskilt vid samtidig användning av läkemedel som har konstaterats öka risken för blödning. Komplett blodstatus ska övervakas vid baslinjen, varje vecka under de första 8 veckorna och därefter varje månad. Patienter som får pomalidomid antingen i kombination med bortezomib och dexametason eller i kombination med dexametason har utvecklat venösa tromboemboliska händelser och arteriella tromboshändelser. Patienter med kända riskfaktorer för tromboembolism inklusive tidigare trombos ska övervakas noga.Tumörlyssyndrom kan uppkomma. Patienter som löper störst risk att få tumörlyssyndrom är patienter med hög tumörbörda före behandling. Dessa patienter ska övervakas noga och vederbörliga försiktighetsåtgärder ska vidtas. Nya primära maligniteter, såsom icke-melanom hudcancer, har observerats hos patienter som fått pomalidomid. Läkare ska bedöma patienter noga före och under behandling med användning av sedvanlig cancerscreening avseende uppkomsten av nya primära maligniteter och sätta in relevant behandling. Allergiska reaktioner, angioödem, anafylaktisk reaktion och svåra hudreaktioner inklusive SJS, TEN och DRESS, har rapporterats vid användning av pomalidomid. Förskrivaren ska informera patienterna om tecken och symtom på dessa reaktioner och uppmana dem att omedelbart söka vård om sådana symtom uppstår. Behandlingen måste avbrytas vid exfoliativt eller bullöst hudutslag eller om man misstänker SJS, TEN eller DRESS, och ska inte återupptas efter avbrott på grund av dessa reaktioner. Uppehåll eller avbrytande av behandling ska övervägas vid hudutslag av grad 23. Behandling med pomalidomid måste avbrytas permanent vid angioödem och anafylaktisk reaktion. Yrsel och förvirringstillstånd har rapporterats, att beakta vid bilkörning och andra situationer där yrsel och förvirring kan vara ett problem. Interstitiell lungsjukdom och relaterade händelser, inklusive fall av pneumonit har observerats. Noggrann utvärdering av patienter med akut eller oförklarlig försämring av lungsymtom ska ske för att utesluta interstitiell lungsjukdom. Avbryt behandlingen under utredning av dessa symptom. Leverstörningar har observerats. Regelbunden kontroll av leverfunktionen rekommenderas under de första sex månadernas behandling och därefter när det är kliniskt indicerat. Sällsynta fall av reaktivering av hepatit B har rapporterats hos patienter som får pomalidomid i kombination med dexametason och som tidigare infekterats med hepatit B-virus (HBV). Vissa av dessa fall har utvecklats till akut leversvikt, vilket medfört utsättning av pomalidomid. Status för hepatit B-virus bör fastställas innan behandling med pomalidomid påbörjas. Försiktighet ska iakttas och patienter ska övervakas noga för tecken och symtom på aktiv HBV-infektion under behandlingen. Fall av hypotyreoidism har rapporterats. Optimal kontroll av komorbida tillstånd som påverkar sköldkörtelns funktion rekommenderas innan behandlingen inleds. Övervakning av sköldkörtelfunktionen vid baslinjen och därefter kontinuerligt rekommenderas. Hälso- och sjukvårdspersonal samt vårdare ska använda engångshandskar vid hantering av blistern eller kapseln. Kvinnor som är gravida eller misstänker att de kan vara gravida ska inte hantera blistern eller kapseln. Fall av progressiv multifokal leukoencefalopati, inräknat fall med dödlig utgång, har rapporterats med pomalidomid. PML rapporterades från flera månader och upp till flera år efter påbörjad behandling med pomalidomid. Fallen har vanligen rapporterats hos patienter som samtidigt tar dexametason eller som tidigare behandlats med annan immunsuppressiv kemoterapi. Läkaren ska kontrollera patienten med jämna mellanrum och överväga PML som differentialdiagnos hos patienter med nya eller förvärrade neurologiska symtom eller med kognitiva eller beteendemässiga tecken eller symtom. Patienten ska också rekommenderas att informera sin partner eller vårdare om behandlingen, eftersom dessa kan upptäcka symtom som patienten inte är medveten om.

Utredningen av PML ska baseras på neurologisk undersökning, magnetresonanstomografi av hjärnan och analys av cerebrospinalvätskan avseende DNA från JC-virus (JCV) genom polymeraskedjereaktion (PCR) eller hjärnbiopsi med test avseende JCV. Ett negativt JCV PCR utesluter inte PML. Ytterligare uppföljning och utvärdering kan vara motiverad om ingen alternativ diagnos kan ställas.

Om PML misstänks måste fortsatt behandling skjutas upp tills PML har kunnat uteslutas. Om PML bekräftas måste pomalidomid sättas ut permanent.

Interaktioner: Om starka hämmare av CYP1A2 (t.ex. ciprofloxacin, enoxacin och fluvoxamin) administreras samtidigt med pomalidomid, ska pomalidomiddosen sänkas med 50 %.

Biverkningar: Den oftast rapporterade allvarliga biverkningen för pomalidomid i kombination med bortezomib och dexametason var pneumoni. Övriga allvarliga biverkningar innefattade pyrexi, nedre luftvägsinfektion, lungemboli, influensa, förmaksflimmer och akut njurskada. Den oftast rapporterade allvarliga biverkningen för pomalidomide i kombination med dexametason var pneumoni. Övriga allvarliga biverkningar innefattade febril neutropeni, neutropeni, trombocytopeni och VTE-biverkningar. Se produktresumén för fler biverkningar.

Förpackningar: Blisterförpackning innehållande 14 eller 21 kapslar. Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.

För fullständig information om dosering, varningar och försiktighet, biverkningar och pris, se www.fass.se.
Produktresumén uppdaterad: 25 augusti 2023.
Bristol Myers Squibb, tel. 08-704 71 00, www.bms.com/se