Våra läkemedel

På denna sida hittar du information om godkända läkemedel som Bristol Myers Squibb marknadsför inom området hematologi.

Abecma® logo

 

Abecma® (idekaptagen-vikleucel)

 

I augusti 2021 godkände Europeiska kommissionen Abecma® (idekaptagen-vikleucel (ide-cel)). Godkännandet baseras på KarMMa-1 studien.

 

Abecma® är indicerat för behandling av vuxna patienter med recidiverande och refraktärt multipelt myelom, som fått minst tre tidigare behandlingar, inklusive ett immunmodulerande läkemedel, en proteasomhämmare och en anti CD38-antikropp, och som uppvisat sjukdomsprogression vid den senaste behandlingen.

 

Abecma® är en chimär antigenreceptor (CAR) T cellsbehandling som inriktar sig på B cellmognadsantigen (BCMA), som uttrycks på ytan av normala och maligna plasmaceller. CAR-konstruktionen inkluderar en anti BCMA single-chain variable fragment (scFv)-målinriktad domän för antigenspecificitet, en transmembrandomän, en CD3-zeta T-cellsaktiveringsdomän, och en 4-1BB kostimulatoriskdomän. Antigenspecifik aktivering av Abecma® leder till CAR-positiv T-cellsproliferation, cytokinsekretion och efterföljande cytolytisk avdödning av BCMA-uttryckande celler.

 

I det riskminimeringsmaterial som finns för Abecma® ingår ett utbildningsmaterial för sjukvårdspersonal samt ett patientkort.

 

Abecma® måste administreras på en kvalificerad behandlingsklinik.

 

Läs mer om Abecma® på fass.se

Informationen är hämtad från Abecma® produktresumé.

Breyanzi® logo

 

Breyanzi® (lisokabtagen-maraleucel)

Breyanzi® (lisokabtagen-maraleucel) är en genetiskt modifierad autolog cellbaserad produkt som består av renade CD8-positiva och CD4‑positiva T-celler, i en definierad sammansättning, separat transducerade ex vivo med en replikationsinkompetent lentivirusvektor som kodar för en anti‑CD19 chimär antigenreceptor (CAR) som består av ett variabelt fragment med enkel kedja (scFv) från en murin CD19-specifik monoklonal antikropp (mAb; FMC63), en del av den 4‑1BB co-stimulatoriska endodomänen, CD3‑zeta (ζ)‑kedjans signaleringsdomäner och en icke-funktionell trunkerad epidermal tillväxtfaktorreceptor (truncated epidermal growth factor receptor (EGFRt)).

 

Läs mer om Breyanzi® på fass.se

Informationen är hämtad från Breyanzi® produktresumé.

Imnovid® logo

Imnovid® (pomalidomid)

Imnovid® i kombination med bortezomid och dexametason är indicerat vid behandling av vuxna patienter med multipelt myelom som har fått minst en tidigare behandlingsregim, inkluderande lenalidomid.

 

Imnovid® i kombination med dexametason är indicerat vid behandling av vuxna patienter med recidiverande och refraktärt multipelt myelom som har fått minst två tidigare behandlingsregimer, inkluderande både lenalidomid och bortezomib, och som har uppvisat sjukdomsprogression efter den senaste behandlingen.

 

Verkningsmekanism
Pomalidomid har direkt anti-myelomtumördödande aktivitet, immunmodulerande aktiviteter samt hämmar stromalt cellstöd för tillväxt av tumörceller vid multipelt myelom. Närmare bestämt hämmar pomalidomid proliferationen och inducerar apoptos av hematopoetiska tumörceller. Dessutom hämmar pomalidomid proliferationen av lenalidomidresistenta cellinjer vid multipelt myelom och samverkar med dexametason i både lenalidomidkänsliga och lenalidomidresistenta cellinjer för att inducera tumörcellsapoptos. Pomalidomid förstärker T- och mördarcells(NK)-medierad immunitet och hämmar produktionen av proinflammatoriska cytokiner (t.ex. TNF α och IL-6) via monocyter. Pomalidomid hämmar dessutom angiogenes genom att blockera migrationen och adhesionen av endotelceller.

 

Pomalidomid binder direkt till proteinet cereblon (CRBN), vilket är del av ett E3-ligaskomplex som innefattar deoxiribonukleinsyra (DNA)-damage binding protein 1 (DDB1), cullin 4 (CUL4) och regulator of cullins 1 (Roc1), och kan hämma auto-ubikvitineringen av CRBN inom komplexet. E3 ubikvitinligaser är ansvariga för poly-ubikvitineringen av ett antal olika substratproteiner, och kan delvis förklara de pleiotropiska cellulära effekter som observerats vid pomalidomidbehandling.

 

I närvaron av pomalidomid in vitro leder ubikvitinering av substratproteinerna Aiolos och Ikaros till påföljande nedbrytning av desamma, vilket leder till direkta cytotoxiska och immunmodulerande effekter. In vivo ledde pomalidomidbehandling till sänkning av Ikaros-nivåerna hos patienter med lenalidomid-refraktärt recidiverande multipelt myelom.

 

Läs mer om Imnovid® på fass.se

Informationen är hämtad från Imnovid® produktresumé.

INREBIC® logo

Inrebic® (fedratinib)

Europeiska läkemedelsmyndigheten godkände Inrebic® (fedratinib) i februari 2021.

 

Inrebic® är indicerat för behandling av sjukdomsrelaterad splenomegali eller symtom hos vuxna patienter med primär myelofibros, post-polycytemia vera myelofibros eller post-essentiell trombocytemi myelofibros som är Januskinas (JAK)-hämmarnaiva eller har behandlats med ruxolitinib.

 

Inrebic® är en kinashämmare med aktivitet mot vildtyp och mutationsaktiverad Janus-associerad kinas 2 (JAK2) och FMS-liknande tyrosinkinas 3 (FLT3). Inrebic® är en JAK2-selektiv hämmare med högre hämmande aktivitet för JAK2 än familjemedlemmarna JAK1, JAK3 och TYK2. Inrebic® minskade JAK2-medierad fosforylering av signalomvandlare och transkriptionsaktivator- (STAT3/5) proteiner, hämmade malign cellproliferation in vitro och in vivo.

 

Två viktiga kliniska studier (JAKARTA och JAKARTA2) genomfördes hos patienter med myelofibros. JAKARTA var en randomiserad, placebokontrollerad fas 3-studie av patienter som är JAK-hämmarnaiva. JAKARTA2 var en enarmad studie hos patienter som behandlats med ruxolitinib.

 

Läs mer om Inrebic® på fass.se

Informationen är hämtad från Inrebic® produktresumé.

Reblozyl® logo

Reblozyl® (luspatercept)

Europeiska läkemedelsmyndigheten godkände Reblozyl® (luspatercept) i juni 2020.

 

Reblozyl® är avsett för behandling av vuxna patienter med transfusionsberoende anemi orsakad av myelodysplastiskt syndrom (MDS) med mycket låg, låg och medelhög risk, som har ringsideroblaster och som visat otillräcklig respons på eller som inte är lämpade för behandling med erytropoietin.

 

Reblozyl® är avsett för behandling av vuxna patienter med transfusionsberoende anemi förknippad med beta-talassemi.

 

Reblozyl®, ett medel för erytroid mognad, är ett rekombinant fusionsprotein som binder utvalda transformerande tillväxtfaktor-β (transforming growth factor-β, TGF-β) superfamiljeligander. Genom att bindas till specifika endogena ligander (t.ex. GDF-11, aktivin B) hämmar luspatercept Smad2/3-signalering, vilket resulterar i erytroidmognad genom differentiering av erytroida stamceller (normoblaster) i sent stadie i benmärgen. Smad2/3-signaleringen är onormalt hög i sjukdomsmodeller som kännetecknas av ineffektiv erytropoes, dvs. MDS och β-talassemi, och i benmärgen hos patienter med MDS.

 

För produkten ingår även Riskminimeringsmaterial och utbildningsmaterial med ”Patientkort” och ”Checklista för vårdpersonal”, vilket skall finnas ute på klinik samt man kan även finna materialet elektroniskt via Fass hemsida.

 

Läs mer om Reblozyl® på fass.se

Informationen är hämtad från Reblozyl® produktresumé.

Revlimid® logo

Revlimid® (lenalidomid)

Multipelt myelom

Revlimid® som monoterapi är indicerat för underhållsbehandling av vuxna patienter med nydiagnostiserat multipelt myelom som genomgått autolog stamcellstransplantation.

 

Revlimid® är som kombinationsbehandling med dexametason, eller bortezomib och dexametason, eller melfalan och prednison (se avsnitt Dosering i produktresumé). Indicerat för behandling av vuxna patienter med tidigare obehandlat multipelt myelom som inte är lämpade för transplantation.

 

Revlimid® i kombination med dexametason är indicerat för behandling av vuxna patienter med multipelt myelom som har fått minst en tidigare behandlingsregim.

 

Myelodysplastiskt syndrom
Revlimid® som monoterapi är indicerat för behandling av vuxna patienter med transfusionsberoende anemi på grund av myelodysplastiskt syndrom med låg eller intermediär-1-risk, associerat med en isolerad del (5q) cytogenetisk avvikelse när andra terapeutiska alternativ är otillräckliga eller inadekvata.

 

Mantelcellslymfom
Revlimid® som monoterapi är indicerat för behandling av vuxna patienter med recidiverande eller refraktärt mantelcellslymfom (se avsnitt Varningar och försiktighet och Farmakodynamik i produktresumé).

 

Follikulärt lymfom
Revlimid® i kombination med rituximab (CD20-antikropp) är indicerat för behandling av vuxna patienter med tidigare behandlat follikulärt lymfom (grad 1-3a).

 

Verkningsmekanism
Lenalidomid binder direkt till cereblon, en komponent i ett cullin-ring-E3-ubikvitinligasenzymkomplex som innefattar DNA-skadebindande protein 1 (DDB1), cullin 4 (CUL4 och regulator of cullins 1 (Roc1). I hematopoetiska celler rekryterar lenalidomid som binder till cereblon substratproteinerna Aiolos och Ikaros, lymfoida transkriptionsfaktorer, vilket leder till att de ubikvitineras och därefter bryts ner, vilket resulterar i direkt cytotoxiska och immunmodulerande effekter.

 

Lenalidomid hämmar specifikt proliferationen och förstärker apoptosen hos vissa hematopoetiska tumörceller (inklusive MM-plasmatumörceller, tumörceller från follikulärt lymfom och tumörceller med deletioner i kromosom 5), förstärker T- och NK-cellsmedierad immunitet och ökar antalet NK-, T- och NKT-celler. Vid MDS-del (5q) hämmar lenalidomid selektivt den avvikande klonen genom att öka apoptosen av del (5q)-celler. Kombinationen av lenalidomid och rituximab ökar ADCC och direkt tumörapoptos i celler från follikulärt lymfom.

 

Lenalidomids verkningsmekanism omfattar dessutom aktiviteter såsom anti-angiogena och pro-erytropoetiska egenskaper. Lenalidomid hämmar angiogenesen genom att blockera migration och adhesion av endotelceller och bildandet av mikrokärl, förstärker CD34+ hematopoetiska stamcellers produktion av fetalt hemoglobin samt hämmar monocyternas produktion av proinflammatoriska cytokiner (t.ex. TNF-α och IL-6).

 

För produkten ingår även Riskminimeringsmaterial och utbildningsmaterial med ”Patientkort” och ”Checklista för vårdpersonal”, vilket skall finnas ute på klinik samt man kan även finna materialet elektroniskt via Fass hemsida.

 

Läs mer om Revlimid® på fass.se

Informationen är hämtad från Revlimid® produktresumé.